annes-vege-oliivioljy-paakuva

Korvaamaton oliiviöljy

Kuuluisan Välimeren ruokavalion tärkein elementti on oliiviöljy. Sen moninaiset terveysvaikutukset ovat vertaansa vailla. Anne´s Vegessä aidolla  oliiviöljyllä on tärkeä rooli. Keittiömme käyttää extra virgin luomuoliiviöljyä noin kymmenen litraa viikossa. www.gkazas.com

Oliiviöljyn Välimeri

Oliiviöljyn tärkeimmät tuottajamaat sijoittuvat Välimerelle. Ne ovat Italia, Kreikka ja Espanja.

Italiassa oliiviöljyyn suhtaudutaan intohimolla ja voimakkailla tunteilla. Eräs öljyä pitkään valmistanut eteläitalialainen nainen tokaisikin: ”Kun on kerran maistanut aitoa oliiviöljyä, niin sen jälkeen ei mikään enää ole elämässä entisellään.”

Kreikkalaiset käyttävät maailmassa eniten oliiviöljyä vuodessa, noin kaksikymmentäyksi litraa/henkilö. Kreetan saarella kärkipaikkaa pitää vielä pieni 2800 asukkaan kylä, Kritsa, jossa yksi asukas kulauttaa kurkustaan alas viisikymmentä litraa oliiviöljyä vuosittain.

Espanjalaiset ovat osanneet teollistaa oliiviöljyn tuotannon. Andalusiassa sijaitseva Jaen maakunta on maan oliiviöljyn mekka. Siellä tuotetaan oliiviöljyä vuosittain 500 000 tonnia. 

Istuessani junassa matkalla Malagasta Gordobaan saatoin ihastella kuivahkoa kumpuilevaa maastoa, jossa kasvoi silmän kantamattomiin luotisuoria harmahtavan vihreitä oiivipuurivistöjä. Näky oli silmiähivelevän kaunis.

Oliiviöljyn uskomaton historia

Oliivipuu on varsin sitkeä kasvi. Se saattaa selvitä täydellisestä kuivuudesta tai tulipalosta hengissä. Vaikka puun maanpäälliset osat tuhoutuvat, niin se osaa kasvattaa uudet versot maanalaisesta juurakosta. Vanhimmat oliivipuut saattavat olla 1000 vuotta vanhoja.

Oliivipuiden historia kantaa kauas menneisyyteen. Arkeologisten todisteiden mukaan oliiviöljyä on valmistettu jo 4500-6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Kaikista vanhimmat jäljet ollivipuista johtavat salaperäisiin kalliomaalauksiin 7000:n vuoden taakse Saharan autiomaahan. Niissä kuvataan tanssivia miehiä, joilla on oliivinlehväseppeleet pääsään. 

Vuohet ovat sitkeydessään oliivipuun hengen heimolaisia, mutta myös vihollisia. Mieleeni palautuu näky Kreikan vuoristosta vuosien takaa. Oliivipuun lehtiä himoitseva vuohilauma oli keksinyt hauskan tavan ylettääkseen oliivipuun alimpiin oksiin. Ketterät vuohet seisoivat laumassa oliivilehdossa ja kiipesivät vuorollaan toistensa selkään ylettääkseen rapeisiin herkkuihin. Jotkut huimapäisimmät elikot kiipesivät puuhun ja mutustelivat polleina lehtiä muiden katsellessa alhaalta. Ihastelin näkyä ja minusta tuntui, kuin aika olisi pysähtynyt.

Oliivi on hedelmä

Oliiviöljyä verrataan jaloudessaan usein viiniin. Italiassa onkin sanonta, joka kuuluu: Viini on sellaista, kuin haluaisimme elämän olevan, mutta öljy on elämä itse.

Oliiviöljy poikkeaa muista ruokaöljyistä siinä, että se on tuorepuristettua hedelmämehua. Oliivit ovat puiden hedelmiä, eivätkä suinkaan siemeniä.

Oliiviöljyn maku ratkaisee

Viralliset oliiviöljyn maistajat ovat arvostettua porukkaa, kuten milanolaisen Corporazione Mastri Olearin maistajat. He saapuvat paikalle aamulla, eivätkä saa nauttia mitään ennen maistelun alkua. Raadin jäsenet istuvat jokainen omissa kopeissaan. Heidän eteen tuodaan tulppaaninmuotoisia tummia laseja, joihin on kaadettu testattavia öljyjä.

Tummista laseista ei voi päätellä öljyn väriä, joten maku ja tuoksu ratkaisevat.

He hörppivät oljyjä mietteliäästi ja kirjaavat tuntojaan ylös. 

Hyvää öljyä saatetaan kuvailla sanoilla: vastaleikattu ruoho, artisokka, sikuri, mantelinen jälkimaku, vihreä omena tai kiivi. Pistävä, karvas ja hedelmäinen ovat usein aidon oliiviöljyn tunnusmerkkejä. Aidon öljyn pistävyys voi saada maistajan joskus yskimään voimakkaasti.

Ekstraneitsyt on oliiviöljyn korkein laatuluokka, jonka on täytettävä joukko kemiallisia vaatimuksia. Öljyn on myös läpäistävä maistajaraatitestit.

Mahtavat terveysvaikutukset

Olipa kukakin oliiviöljyn mausta mitä mieltä tahansa, niin sen terveysvaikutukset ovat tutkittuja ja kiistattomia. 

Oliiviöljyn sisältämät polyfenolit ja hiilivedyt ovat aktiivisia antioksidantteja, luonnollisia säilöntäaineita, jotka suojaavat oliiviöljyä hapettumisen aiheuttamalta pilaantumiselta.

Italialaiset uskovatkin, että öljy ohentaa valtimot ja ravitsee mielen.

Anne’s Vegen käyttämä aito oliiviöljy tulee suoraa Kreetalta Gkazasin perhetilalta. www.gkazas.com.

Tarkkana väärennösten kanssa

Oliiviöljybisneksessä pyörii myös valitettavasti paljon väärennöksiä ja oliiviöljy onkin yleisimmin väärennettyjä elintarvikkeita EU:ssa. Monissa huijauksissa on kyse heikompilaatuisten, kasviaromeilla maustettujen ja värjättyjen öljyjen sekoituksista. Ongelma on erityisen akuutti Italiassa, joka on maailman öljykaupan keskus.

Hinta on usein merkki siitä, että öljy on aitoa. Hyvää ei saa tässäkään halvalla. Aito öljy on pakattu valolta suojaavaan metallikanisteriin tai tummaan lasipulloon.

Oliiviöljypakkauksessa tulisi olla näkyvissä öljyn tuottaja/ viljelijä, tai se pitäisi pystyä jäljittämään. ”Pullotettu Italiassa”-termi haiskahtaa.

Öljyn väärentäjät pystyvät sekoituksillaan polkemaan hintoja, jolloin arvokkaan aidon öljyn tuottajat ovat hätää kärsimässä. 

Tämä trendihän ei ole ikiaikaisen öliiviöljyn arvon mukaista!

Kansalle, sekä kuninkaallisille

Kun otat kulauksen aitoa oliiviöljyä voit ummistaa silmäsi, ja matkata ajassa  satoja-, ellei tuhansia vuosia taaksepäin. Voit kuvitella olevasi Egyptin Faarao, Kreikan Hippokrates tai vaikkapa Ranskan Aurinkokuningas Ludvig XIV. 

Ei hullumpi aikamatka, vai mitä?

Lähde: Tom Mueller / Oliiviöljyn menetetty neitsyys

Jaa postaus